Berita Dari Pedalaman Sabah

Berita mengenai peristiwa-peristiwa yang berlaku di sekitar kawasan pedalaman Sabah terutamanya di daerah Keningau, Tambunan, Tenom dan Nabawan. Turut dimuatkan berita-berita yang menarik di sekitar negeri Sabah.

Kerjasama pastikan pembangunan lancar

leave a comment »

Hubungan pejabat daerah, YB penting majukan projek

KENINGAU: Jalinan kerjasama dan komunikasi di antara pejabat daerah dan wakil rakyat perlu berada pada tahap terbaik sepanjang masa bagi memastikan setiap projek pembangunan yang dirancang dapat dilaksanakan bagi memenuhi keperluan golongan sasar.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman, berkata kedua-dua pihak itu perlu sentiasa berhubung bagi memastikan kelancaran perjalanan setiap projek dirancang.

Keakraban sedemikian juga, katanya, akan memudahkan urusan berkaitan pembiayaan kerana kedua-dua pihak saling mengetahui perkembangan terkini perancangan kerajaan.

“Kita tidak boleh menafikan kepentingan kerjasama di antara pejabat daerah dan wakil rakyat. Jika mereka tidak berkomunikasi, segala perancangan yang sudah dibuat dengan rapi sukar dilaksanakan.

“Apabila kita tiada perancangan, sudah tentu usaha membawa pembangunan ke seluruh negeri terjejas,” katanya.

Beliau yang juga Menteri Kewangan Negeri berkata demikian selepas mendengar taklimat daripada Pegawai Daerah Keningau, Amat Mohd Yusof, berhubung projek pembangunan yang sedang dilaksanakan di daerah itu dan yang dicadang menerusi Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) serta pakej rangsangan.

Katanya, beliau mengguna pakai pendekatan melawat dari daerah ke daerah di seluruh Sabah sejak menerajui pentadbiran negeri bagi mengetahui status pelbagai projek dan program pembangunan.

“Sehubungan itu, adalah penting bagi pegawai daerah mengetahui perkembangan dan status projek dirancang, selain yang sedang dilaksanakan.

“Pada masa sama, saya juga mengamalkan sikap terbuka dalam menerima cadangan dan buah fikiran untuk memperbaiki pelan pembangunan tertentu,” katanya.

Musa berkata, kerajaan negeri turut mengalu-alukan cadangan mewujudkan Lembah Buah-Buahan di Sook, Keningau, seperti yang dilaksanakan di Selangor.

Selain membuka peluang pekerjaan dan menjana pendapatan masyarakat setempat, beliau berkata, projek itu turut selari dengan pembangunan agropelancongan.

Musa turut melawat beberapa tapak projek di daerah itu, termasuk kawasan yang dikenal pasti untuk dibangunkan sebagai perkampungan kraftangan.

Advertisements

Written by britapdlmn

July 9, 2009 at 4:50 PM

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: