Berita Dari Pedalaman Sabah

Berita mengenai peristiwa-peristiwa yang berlaku di sekitar kawasan pedalaman Sabah terutamanya di daerah Keningau, Tambunan, Tenom dan Nabawan. Turut dimuatkan berita-berita yang menarik di sekitar negeri Sabah.

Penduduk diminta sokong PPM

leave a comment »

NABAWAN 17 Julai – Projek Perhutanan Masyarakat (PPM) perlu disokong kerana ia mampu membela nasib penduduk yang masih tinggal dalam kawasan-kawasan hutan simpan sekitar daerah ini.

Pegawai Daerah Nabawan, Bubudan O.T Majalu berkata, PPM bukan sekadar memindahkan penduduk tetapi berusaha menyediakan peluang ekonomi dalam usaha membasmi kemiskinan di kalangan mereka.

”Keluar dari kawasan hutan simpan adalah langkah pertama membela nasib mereka. Selama ini mereka berada di hutan simpan, tidak bebas bercucuk tanam kerana dasar perhutanan negeri,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada Utusan Malaysia selepas melawat tapak pembinaan perumahan PPM di Kampung Salarom Taka, Sepulut baru-baru ini.

Hadir sama ialah Pegawai Perhutanan Daerah Nabawan, Petin Kilou; Pegawai Jabatan Kerja Raya (JKR) Daerah Nabawan, Antomok Udong dan Pegawai Kerja Jabatan Air Daerah Nabawan, Frankie Mogiri.

Bubudan berkata, langkah kedua dalam membantu penduduk berkenaan adalah dengan menyediakan penempatan kekal yang selesa serta lengkap dengan kemudahan asas.

Beliau menambah, dengan PPM, kerajaan dapat menyalurkan pembangunan dengan lebih berkesan kerana penduduk terbabit tinggal di kawasan penempatan yang tersusun.

”Sebagai contoh, di bawah PPM Kampung Salarom Taka kerajaan dapat membantu penduduk dari empat kampung iaitu Kampung Salarom, Lelimpi, Malilia dan Kabu yang bersetuju berpindah ke kampung berkenaan,” katanya.

Sementara itu, Petin berkata, Jabatan Perhutanan akan memantau pelaksanaan projek berkenaan dari semasa ke semasa bagi memastikan ia siap mengikut jadual.

Katanya, jabatan itu juga akan mengadakan lawatan sekurang-kurangnya sekali sebulan ke kawasan projek bagi memastikan ia dibina mengikut standard yang ditetapkan.

”Kita tidak mahu berlaku kepincangan dalam pelaksanaan kerana ia akan menjejaskan penduduk kampung tersebut,” katanya.

Advertisements

Written by britapdlmn

July 18, 2009 at 5:04 PM

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: