Berita Dari Pedalaman Sabah

Berita mengenai peristiwa-peristiwa yang berlaku di sekitar kawasan pedalaman Sabah terutamanya di daerah Keningau, Tambunan, Tenom dan Nabawan. Turut dimuatkan berita-berita yang menarik di sekitar negeri Sabah.

Pendidikan awal elak jadi mat rempit

leave a comment »


SAIRIN Karno melepaskan peserta Program Pendidikan Lalu Lintas Shell di pekarangan Dewan Masyarakat Keningau, Sabah, semalam.

KENINGAU 6 Ogos – Budaya sopan santun dan berhemah di jalan raya perlu dipupuk di kalangan generasi muda sebagai langkah pencegahan mengelak mereka daripada terjerumus ke dalam aktiviti tidak sihat seperti samseng jalanan atau mat rempit.

Pembantu Menteri Pembangunan Luar Bandar negeri, Datuk Sairin Karno berkata, golongan muda itu perlu dididik menjadi penguna jalan raya yang bertanggungjawab dan tidak pentingkan diri sendiri.

“Ini adalah satu strategi langkah pencegahan awal. Nilai-nilai murni itu perlu dipupuk dalam apa juga keadaan termasuk ketika berada di atas jalan raya,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap merasmi Program Pendidikan Lalu Lintas Shell Peringkat Daerah Keningau di perkarangan Dewan Masyarakat Keningau di sini hari ini.

Hadir sama Penolong Pegawai Daerah Keningau George Kandavu, Pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Keningau, Sharulnizam Mohd. Yatim dan wakil Shell Frankie Chong.

Beliau berkata, meskipun masalah mat rempit tidak serius di negeri ini tetapi langkah awal adalah perlu sebelum menjadi tidak terkawal.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Liawan itu bimbang jalan- jalan raya di daerah ini yang kini sedang dinaik taraf apabila siap akan dijadikan tempat merempit.

“Kita nasihatkan masyarakat di negeri ini agar menggunakan kemudahan jalan raya dengan sebaik-baiknya dan jangan salah guna atau melanggar peraturan jalan raya,” ujarnya.

Advertisements

Written by britapdlmn

August 7, 2009 at 1:54 PM

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: