Berita Dari Pedalaman Sabah

Berita mengenai peristiwa-peristiwa yang berlaku di sekitar kawasan pedalaman Sabah terutamanya di daerah Keningau, Tambunan, Tenom dan Nabawan. Turut dimuatkan berita-berita yang menarik di sekitar negeri Sabah.

Kampung tersusun diwujud di lembah Terus Madi

leave a comment »

Terus Madi
10th August, 2009

KENINGAU: Sebuah perkampungan tersusun diwujudkan di kawasan lembah Terus Madi, melibatkan jumlah penduduk seramai 351 orang.

Kampung tersusun yang buat pertama kali diwujudkan di daerah Keningau itu, diurustadbir oleh Koperasi Terusmadi Keningau Berhad (Ko-Terusmadi).

Pengurus Ko-Terusmadi, Johnny Ongkoroi memberitahu dalam satu kenyataan, kampung tersusun itu merupakan yang pertama seumpamanya ditubuhkan di daerah Keningau.

Katanya, Ko-Terusmadi telah pun mengemukakan permohonan tanah seluas 3,000 ekar kepada kerajaan negeri untuk diusahakan penanaman kelapa sawit.

“Seluas 350 ekar daripada tanah itu akan dibangunkan untuk kawasan kampung tersusun, melibatkan pembinaan rumah penduduk, bangunan sekolah, klinik serta kemudahan-kemudahan lain,” katanya.

Selebih daripada itu katanya, akan diusahakan untuk penanaman kelapa sawit melalui usahasama dengan agensi-agensi kerajaan.

Menjawab satu soalan, Johnny berkata, kampung tersusun itu diwujudkan dengan rekabentuk ‘berpusat’ yang akan memudahkan kerajaan, untuk menyalurkan pembangunan kepada penduduk yang tinggal di pelusuk pedalaman.

Lembah Terus Madi melibatkan beberapa buah kampung terpencil di daerah Keningau, yang antara lainnya Kampung Sinua yang sinonim sebagai penduduk persisiran Gunung Terusmadi yang masih jauh ketinggalan daripada pelbagai aspek pembangunan.

Aktiviti harian penduduk yang tinggal di kawasan itu ialah pertanian kecil-kecilan, yang tidak menjanjikan pulangan masa depan kepada masyarakat di kawasan terpencil itu.

Johnny berkata, Ko-Terusmadi merupakan penjana pembangunan kepada penduduk di situ, apabila perancangan meneroka seluas 3,000 ekar di kawasan itu menjadi realiti.

Beliau mahu penduduk yang terlibat di kawasan itu agar bersatu untuk memastikan perancangan tersebut menjadi kenyataan.

Advertisements

Written by britapdlmn

August 11, 2009 at 3:12 PM

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: