Berita Dari Pedalaman Sabah

Berita mengenai peristiwa-peristiwa yang berlaku di sekitar kawasan pedalaman Sabah terutamanya di daerah Keningau, Tambunan, Tenom dan Nabawan. Turut dimuatkan berita-berita yang menarik di sekitar negeri Sabah.

Nabawan, Tenom alami kekurangan rumah guru

leave a comment »

24th August, 2009

NABAWAN: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Nabawan, Datuk Bobbey Suan meminta Kementerian Pelajaran supaya masalah kekurangan rumah guru di daerah ini diatasi untuk memberi keselesaan kepada guru-guru yang bertugas di beberapa buah sekolah di daerah ini.

Katanya, beberapa sekolah termasuk sekolah menengah di daerah ini mengalami masalah kekurangan guru menyebabkan ada di kalangan guru-guru yang bertugas di kawasan ini terpaksa berulang alik dari Keningau ke sekolah tempat bertugas.

Bobbey yang juga Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah berkata, ini disebabkan daerah Nabawan tidak mempunyai rumah sewa yang cukup.

Keadaan ini katanya, me- nimbulkan masalah kepada guru-guru yang bertugas di beberapa buah sekolah di daerah ini.

“Selain itu terdapat juga guru-guru di sekolah terpencil yang tinggal di rumah yang tidak selesa,” katanya kepada media ketika ditemui di pejabatnya di sini minggu lepas.

Justeru itu, katanya, masalah yang dihadapi oleh guru-guru di kawasan Pedalaman perlu diatasi bagi memberi keselesaan kepada mereka.

Mengenai dengan pemberian insentif kepada pengetua dan guru besar bagi memberi galakan kepada mereka menjalankan tugas dengan lebih berkesan Bobbey mengalu- alukan insentif itu untuk kebaikan pembangunan pendidi- kan.

Walau bagaimanapun katanya, mereka yang bakal mendapat insentif itu haruslah menjalankan tugas setimpal dengan apa yang mereka terima.

Bobbey berkata, guru-guru yang bertugas di sekolah terpencil sememangnya sudah diberi insentif khas.

Beliau berkata, sebarang pemberian insentif kepada guru-guru yang bertugas di sekolah-sekolah terpencil di kawasan Pedalaman khusus dialu-alukan.

Ini katanya, selain sanggup bertugas di sekolah terpencil, mereka juga menghadapi pelbagai masalah kerana dalam perjalanan sama ada perjalanan darat dan sungai.

Selain daerah Nabawan, daerah Tenom juga turut mengalami masalah kekurangan rumah guru.

Advertisements

Written by britapdlmn

August 24, 2009 at 7:00 AM

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: